CURSUS Thuisserver met PRoxmox VE en docker

In deze cursus leer je alles over het bouwen van een server voor thuis! We geven tips voor het bouwen van je server. Qua software behandelen we het zeer flexibele Proxmox VE maar ook een kale installatie van Linux en Docker.

Bouw de ideale thuisserver!

Er zijn heel veel goede redenen om een thuisserver te bouwen. Het opslaan en delen van bestanden bijvoorbeeld, het streamen van je eigen collecties muziek en video’s, het bouwen van een website, beheer van je netwerk of het automatiseren van je huis. In de cursus helpen we je met de hardware Ć©n de software. Wat software betreft is er veel aandacht voor het flexibele Proxmox VE. Daarin kun je met lichtgewicht Linux-containers en virtuele machines werken. Maar ook een installatie van Docker voor het werken met de populaire containertechnologie is mogelijk. Heb je aan Docker genoeg dan is een kale installatie van Linux met Docker en bijvoorbeeld Portainer een optie. Ook deze optie komt in de cursus aanbod.

Hardware voor je server: oud of nieuw

Proxmox VE kun je dankzij de Debian-basis zonder problemen op de meeste hardware installeren. Kies je voor alleen Linux en Docker dan is eveneens vrijwel elk systeem gelijk. Je kunt voor de cursus prima een afgedankte pc of server gebruiken. Een nieuw systeem samenstellen kan natuurlijk ook! We geven tips voor de keuze van onder andere de processor, hoeveelheid geheugen en opslag. Ook laten we enkele praktische bouwvoorstellen zien met zuinige systemen die (ruim) minder dan 20 watt verbruiken. Wat het inrichten van je opslag betreft kun je nog alle kanten uit. Vaak zal ext4 de voorkeur krijgen maar binnen Proxmox VE kun je ook eenvoudig de modernere bestandssystemen zfs en btrfs gebruiken.

Geen hardware? Begin dan virtueel in VirtualBox!

Heb je nog geen hardware voor een server? Dan kun je Proxmox VE ook op je bestaande pc of laptop installeren, in een venster binnen je huidige besturingssysteem. Dat is heel geschikt om te oefenen maar niet optimaal voor het ‘echte’ werk. In deze cursus geven we tips voor het gratis en open-source VirtualBox. We laten zien hoe je de software kunt installeren. Ook helpen we je bij het maken en configureren van een virtuele machine, waarin je vervolgens Proxmox VE ‘virtueel’ kunt installeren. Je kunt het als testomgeving blijven gebruiken, om dingen uit te proberen voordat je ze op je echte server toepast. We raden een moderne pc aan met minimaal 16 GB werkgeheugen. Er is ongeveer 12 GB schijfruimte nodig.

Leer werken met Linux-containers en flexibele virtuele machines

Je leert in deze cursus werken met zowel Linux-containers als virtuele machines, de twee standaard virtualisatiemethodes binnen Proxmox VE. Een lichtgewicht Linux-container is een efficiƫnte manier om gescheiden van de host te werken met een besturingssysteem als Debian, Ubuntu of Arch Linux. Je kunt daar in de container naar hartenlust mee experimenteren. Ook gaan we virtuele machines maken. Daarin kun je dankzij de emulatie van hardware werken met onder andere Windows, een Linux-desktopomgeving maar ook bijvoorbeeld Home Assistant of TrueNAS.

Start met Docker, Docker Compose en het handige Portainer

Docker is een populaire optie om snel en eenvoudige allerlei toepassingen te installeren. Je kunt binnen Proxmox VE op verschillende manieren gebruik gaan maken van Docker. Daar geven we tips voor in de cursus. Ook voor een kale Linux-server behandelen we de installatie van Docker. Voorts geven we tips voor het werken met Docker vanaf de opdrachtprompt en het maken van configuratiebestanden voor Docker Compose. Ten slotte gaan we de webinterface Portainer installeren waarmee je Docker eenvoudig via een browser kunt beheren, net als je Proxmox VE-omgeving.

Bonus: ideale toepassingen voor systeembeheer

Als je je server hebt gebouwd zul je deze natuurlijk ook moeten onderhouden. In de bonussectie geven we tips voor toepassingen die je als systeembeheerder naar ons idee niet mag missen. Je leert uiteraard ook hoe je ze het beste kunt installeren. Zo gaan we bijvoorbeeld Guacamole installeren waarmee je op afstand, via een browser, toegang tot systemen kunt krijgen met onder andere vnc en ssh. Ook laten we zien hoe je een dashboard met bijvoorbeeld Homarr kunt maken voor al je netwerktoepassingen, zodat je ook zelf het overzicht houdt.

Cursus nog niet beschikbaar

Let op: je kunt je al wel inschrijven voor de cursus, maar deze cursus begint op vrijdag 12 april 2024. Je kunt je eventueel aanmelden voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Maak een account en start met leren!

Via dit formulier kun je betalen en automatisch een account aanmaken voor toegang tot de cursus. Daarna heb je direct toegang met het e-mailadres en het wachtwoord dat je hier opgeeft. Heb je al een account? Log dan in zodat de cursus aan je bestaande account wordt toegevoegd.

Let op: deze cursus start op vrijdag 12 april 2024.

Na betaling krijg ik direct toegang tot de online cursus. Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid. Ik zie af van het herroepingsrecht en stem in met directe levering van de cursus. Annuleren of ruilen van de cursus is dus niet mogelijk. Ik wil mij aanmelden voor de nieuwsbrief zodat ik op de hoogte blijf van het cursusaanbod. Betaal
SubtotaalTotal Installment PaymentsInitial Payment TotaalTotal Due TodaySubtotalFree TrialAmount Due

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van onze huidige en toekomstige cursussen!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.