02.01 Waarom een thuisserver?

Zowel voor privé als zakelijk gebruik geeft een server je heel veel mogelijkheden. Proxmox VE zorgt bovendien dat je één server heel flexibel voor uiteenlopende toepassingen kunt inzetten, die elkaar nooit in de weg zullen zitten. Virtualisatie zorgt voor deze flexibiliteit. In deze les kijken we eerst wat concreter naar de toepassingen die je zou kunnen installeren. Veel van deze toepassingen zijn gericht op thuisgebruikers. Maar je kunt je server, geholpen door deze cursus, natuurlijk ook uitstekend inrichten voor zakelijk gebruik.

Cloudopslag

Maak je gebruik van cloudopslag zoals Dropbox of Google Drive, dan zul je vast wel eens tegen de beperkingen aan zijn gelopen. Dropbox geeft je bij een gratis account bijvoorbeeld maar 2 GB opslagruimte en je kunt slechts tot drie apparaten koppelen. Daar komt bij, dat al je privégegevens in de cloud staan. Ze worden weliswaar versleuteld met sterke encryptie, maar dat betekent niet dat gegevens perse veilig zijn. Ook clouddiensten worden soms gehackt en gebruikers kiezen niet altijd hele sterke wachtwoorden. Als jij cloudopslag via je eigen server laat lopen met een toepassing als Nextcloud kun je het veel beter afschermen. Ook vallen veel beperkingen weg. Of je krijgt er zelfs andere mogelijkheden bij. Zo kun je met Nextcloud niet alleen bestanden opslaan en delen maar het via apps ook gebruiken voor bijvoorbeeld een agenda, taken en notities.

Nas

Heel veel mensen hebben tegenwoordig een nas om grote hoeveelheden bestanden op te kunnen slaan en toegankelijk te maken via het netwerk. Vooral de modellen van Synology en Qnap zijn erg populair. Zo’n nas is ook een mooie toevoeging aan een thuisserver met Proxmox VE. Je kunt bijvoorbeeld back-ups op je nas bewaren, of mappen met muziek of video’s koppelen. Heb je geen nas, dan kun je eenvoudig de functionaliteit van een nas nabouwen met software als TrueNAS (voorheen bekend als FreeNAS). De mogelijkheden gaan (net als bij een ‘echte’ nas overigens) veel verder dan het delen van bestanden. Hoewel je TrueNAS fysiek op een server kunt installeren kun je er ook binnen Proxmox VE mee werken, door het in een virtuele machine te installeren.

Binnen Proxmox VE kun je prima een nas bouwen die gebruik maakt van harde schijven.

Netwerktoepassingen

De router van de provider is bij veel mensen de spil in het netwerk. Je zou hem kunnen vervangen door router/firewall-software zoals pfSense. Maar je kunt ook bepaalde netwerktoepassingen los van je router in je netwerk draaien. Denk aan een vpn-server, waar een router vaak niet krachtig genoeg voor is. Of een lokale dns-server die advertenties blokkeert, zoals Pi-hole, waardoor je met vrijwel elk apparaat advertentievrij kunt browsen. Heb je wifi-accesspoints van Ubiquiti in huis? Dan kun je de Unifi Network application installeren voor het beheer van deze accespoints. Een andere populaire optie is vaultwarden waarmee je een eigen Bitwarden-server kunt opzetten voor het veilig opslaan van inloggegevens en notities in een kluis.

Thuisautomatisering

Steeds meer mensen zoeken naar mogelijkheden om zaken in huis te automatiseren. Denk aan het schakelen van slimme apparaten zoals je thermostaat of de verlichting op basis van sensoren als een bewegingsmelder. Zulke automatiseringen kunnen ook helpen bij het besparen van energie. Home Assistant is één van de populairste toepassingen. Daar kun je in de cursus Thuisautomatisering met Home Assistant alles over leren. Hoewel het vaak op een Raspberry Pi wordt geïnstalleerd, is die singleboardcomputer niet altijd snel genoeg, zeker als je veel uitbreidingen gaat installeren. Installatie op een server krijgt daarom steeds vaker de voorkeur. Dat geldt ook voor bekende alternatieven als openHAB en Domoticz. Proxmox VE is een uitstekende basis voor al je wensen rondom thuisautomatisering!

Met software zoals Home Assistant kun je alles in en om je huis automatiseren.

Webdevelopment

Wil je leren om websites te maken met bijvoorbeeld WordPress of Joomla? Een lokale installatie van zulke software op je server kan dan goed van pas komen. Je hebt daarmee alle ruimte voor het experimenteren met bepaalde thema’s of plug-ins. Wil je leren programmeren voor het web met een (server-side) programmeertaal zoals php, Python of Node.js? Dan kun je die omgeving op een server installeren. Voor het schrijven van programmacode gebruik je vervolgens een editor als Microsoft’s Visual Studio Code, die via ssh met je server kan verbinden. Hoewel je veel van deze programmeertalen ook op je eigen pc onder Windows kunt gebruiken is Linux vaak een betere omgeving. Dat geldt ook voor databases als MySQL en MongoDB. Of misschien wil je wel een Git-server opzetten met bijvoorbeeld Gitea om de broncode van je programma’s te documenteren en versies te beheren.

Media streamen

Heb je veel video’s of series opgeslagen op bijvoorbeeld je pc of een nas? Met een toepassing als Plex Media Server kun je eenvoudig een mediabibliotheek opbouwen en alles vervolgens streamen naar apparaten in huis. Dat kunnen bijvoorbeeld pc’s zijn, maar ook een smartphones of tablets waarop de Plex-app is geïnstalleerd. Tevens kun je streamen naar je tv als je hierop een Google Chromecast, Nvidia Shield of Apple TV aansluit. Plex ondersteunt naast het streamen van video ook muziek, al kun je daar ook ook andere toepassingen voor gebruiken, zoals Airsonic. Voor het streamen van video heb je ook nog andere goede opties, waaronder Jellyfin en Emby. Je kunt Proxmox VE uitstekend als server voor al deze toepassingen gebruiken.

Downloadserver

Haal je graag (en hopelijk legaal!) materiaal op van bijvoorbeeld nieuwsgroepen of via het peer-to-peer downloadnetwerk BitTorrent? Hoewel je hiervoor een pc kunt gebruiken, is een server veel praktischer. Die staat immers altijd aan en kan op elk moment dergelijke downloadtaken voor je verwerken. Als je niet zo’n snelle internetverbinding hebt, is BitTorrent vaak wat sneller en betrouwbaarder bij het downloaden van software. Zo kun je bijvoorbeeld Ubuntu-releases en Proxmox VE via BitTorrent downloaden. Voor het downloaden uit nieuwsgroepen is SABnzbd erg populair. Er zijn ook handige tools zoals Sonarr die series zelfstandig voor je kunnen beheren, en alle ontbrekende afleveringen kunnen downloaden en verwerken in je bibliotheek. Installatie via Docker is vaak het meest praktisch en dat lukt uitstekend binnen Proxmox VE.