In deze les geven we enkele voorbeelden voor het werken met foto’s in ChatGPT. We vragen eerst om te beschrijven wat er op een foto staat. We laten vervolgens zien hoe de assistent bijvoorbeeld tekst en illustraties kan herkennen. Het blijkt dat ChatGPT daarbij ook heel goed kan zien wat er bijvoorbeeld grappig is. Ten slotte vragen we aan ChatGPT om bij enkele foto’s aan te geven wat er niet klopt of afwijkt. We vinden de resultaten zelf vaak verbluffend goed, maar kijk en oordeel zelf!
In de onderstaande voorbeelden vragen we om een foto in ongeveer 100 woorden te beschrijven. Het zijn foto’s die een uitdaging kunnen vormen voor AI door wat er op de foto staat, of de manier waarop de foto is genomen.
De eerste foto toont een makaak die in een spiegel kijkt, wat voor AI mogelijk een extra uitdaging is.
Deze foto toont een aap, vermoedelijk een makaak, die een ronde spiegel vasthoudt en zichzelf aandachtig bekijkt. De aap heeft een lichtbruine vacht en opvallende, grote bruine ogen die gefixeerd zijn op zijn reflectie. De spiegel heeft een zwarte rand en wordt stevig vastgehouden met beide handen.
De achtergrond is groen en onscherp, wat duidt op een natuurlijke omgeving zoals een bos. Het beeld straalt nieuwsgierigheid uit en lijkt een moment van zelfonderzoek of zelfbewustzijn vast te leggen, wat bijzonder is bij dieren. De compositie benadrukt de interactie tussen het dier en de spiegel, waardoor het visueel intrigerend is.
Deze foto laat drie giraffen zien, die dicht bij elkaar staan, wat ze mogelijk lastiger te onderscheiden maakt.
Op deze foto staan drie giraffen dicht bij elkaar op een onverharde weg in een savanne-achtige omgeving. De dieren staan rechtop, met hun lange nekken trots omhoog gericht, en lijken nieuwsgierig naar de camera te kijken. Hun vlekkerige patroon contrasteert prachtig met de droge, beige omgeving en de blauwe lucht.
Op de achtergrond zijn lage struiken en heuvels zichtbaar, wat een typisch Afrikaans landschap oproept. De compositie benadrukt de elegantie en hoogte van de giraffen.
Op deze foto is ook een giraf te zien, maar in dit geval gaat het om een aquarel. Dit blijkt geen probleem voor ChatGPT, dat ook ziet dat het om een met waterverf gemaakt schilderij gaat.
Deze foto toont een aquarelillustratie van een giraf op wit papier, omlijst door een creatieve setting. Het schilderij, met zachte bruine en oranje tinten, legt de giraf op een minimalistische en expressieve manier vast. Rondom liggen schilderbenodigdheden, zoals aquarelverfblokjes en een verfpalet met mengkleuren.
Op de achtergrond zijn groene bladeren en een kleurrijke ondergrond in rood en olijfgroen te zien, wat een warme, natuurlijke sfeer creƫert. De foto benadrukt creativiteit en kunst in een gezellige omgeving.
De volgende foto toont Deadvlei, dicht bij de beroemde Sossusvlei-zoutvlakte in Namibiƫ.
Deze foto toont een surrealistisch landschap van Deadvlei, gelegen in de Namibwoestijn in Namibiƫ. Het witte, gebarsten kleiveld wordt omlijst door levendige oranje zandduinen en een stralend blauwe lucht. In het midden staan dode, zwarte bomen met grillige vormen, die al honderden jaren dood zijn, maar niet zijn vergaan door de droge omstandigheden. Het contrast tussen de kleuren en texturen maakt het een adembenemend tafereel. Dit iconische landschap is een symbool van extreme droogte en natuurlijke schoonheid.
Deze foto is een optische illusie, wat correct als zodanig door ChatGPT wordt gezien.
Deze foto is een optische illusie waarin het gezicht van een vrouw op twee manieren kan worden geĆÆnterpreteerd. Het lijkt alsof haar gezicht in profiel is afgebeeld (van de zijkant), terwijl bij nadere beschouwing blijkt dat het ook een frontale weergave bevat. De schaduw en belichting zorgen voor een illusie waarin haar neus, lippen en oog een profiel suggereren. De contrasterende achtergrondkleuren (geel en roze) versterken het effect, waardoor de illusie visueel fascinerend en verwarrend wordt. Dit soort beelden speelt met de perceptie en nodigt uit tot langere observatie.
De onderstaande luchtfoto toont verlaten auto’s binnen de uitsluitingszone rond Fukushima. Het specifieke gebied wordt niet herkend, maar ChatGPT ziet wel dat het om een verlaten autokerkhof gaat.
Deze foto toont een verlaten autokerkhof dat langzaam wordt overgenomen door de natuur. Rijen auto’s staan geparkeerd in een dichtbegroeid gebied, waar planten en gras door en over de voertuigen heen groeien. De scĆØne suggereert verwaarlozing en het herstel van de natuur over tijd. Het contrast tussen de door mensen gemaakte objecten en de kracht van de natuur is opvallend. Het geheel roept een gevoel op van verval en vergankelijkheid in een groene, serene omgeving.
Hieronder zie je een foto van Derinkuyu, een enorme ondergrondse stad, waar ooit 20.000 mensen woonden. ChatGPT herkent goed dat het om een ondergronds complex gaat en noemt ook de historische regio Cappadociƫ, waar deze stad is te vinden.
Deze foto toont een fascinerend ondergronds complex dat lijkt op een historische grotstad, zoals de beroemde ondergrondse steden in Cappadociƫ, Turkije. De structuur bestaat uit meerdere verdiepingen met uitgehouwen gangen, nissen en kamers, gemaakt uit zachte vulkanische rotsen. Het ontwerp suggereert dat het ooit diende als schuilplaats of woonruimte, compleet met ventilatieopeningen en versterkingen. De warme verlichting accentueert de architectuur en benadrukt de texturen van de rotswanden. Dit soort ondergrondse complexen werd vaak gebruikt door oude beschavingen om bescherming te bieden tegen invallen, extreme temperaturen of andere gevaren. Het geheel straalt historie en mysterie uit.
Op de volgende foto zie je een bankje, dat is bedoeld om op uit te rusten. Het is op rails geplaatst zodat je altijd een plekje in de schaduw kunt kiezen. Dit wordt wederom sterk geĆÆnterpreteerd door ChatGPT.
Deze foto toont een zonnige buitenruimte met bomen die schaduw bieden op een zanderige ondergrond. Het opvallende element is een houten bank die lijkt te zijn gemonteerd op een railsysteem, wat suggereert dat de bank verplaatst kan worden. De rails loopt in een boog onder de bomen, mogelijk bedoeld om de bank mee te bewegen naar schaduwrijke plekken gedurende de dag. Op de achtergrond staan een geel gebouw en stenen zuilen, wat de locatie een rustieke en charmante uitstraling geeft. Het idee van een verplaatsbare bank maakt de scĆØne uniek en praktisch voor wisselende weersomstandigheden.
ChatGPT herkent deze Venusvliegenvanger en kan in een vervolgvraag ook uitleggen waarom deze plant zo’n lange bloemstengel heeft.
Deze foto toont een Venusvliegenvanger (Dionaea muscipula), een bekende vleesetende plant, in een pot tegen een zwarte achtergrond. De plant heeft zijn kenmerkende, groen-rode vangbladen met kleine haren, die ontworpen zijn om insecten te vangen en te verteren. Wat deze foto opvallend maakt, is de lange, dunne bloemstengel die uit de plant groeit, eindigend in een tros kleine, delicate witte bloemen.
De lange bloemstengel heeft een functionele reden: het is een aanpassing om te voorkomen dat bestuivers (zoals bijen en andere insecten) per ongeluk gevangen worden door de vangbladen van de plant.
De onderstaande foto toont werknemers van een kolenmijn in BelgiĆ«, die in de jaren ’20, na een dag hard werken, met de lift terugkeren.
Deze foto toont een historische scĆØne van mijnwerkers die zich in een liftkooi bevinden, waarschijnlijk aan het begin of einde van hun werkdag in een ondergrondse mijn. De lift is verdeeld in meerdere compartimenten, die gevuld zijn met arbeiders dicht op elkaar gepakt. Hun gezichten zien er vermoeid en gehard uit, wat de zware arbeidsomstandigheden in de mijnbouwsector van die tijd benadrukt.
Twee vrouwen, vermoedelijk mijnwerkers of familieleden, staan naast de lift en lijken met een mengeling van zorg en acceptatie te kijken. De foto geeft een krachtige indruk van de barre realiteit van mijnwerkerslevens in het industriƫle tijdperk en vormt een aangrijpend historisch document.