Je hoeft niet direct je huis vol te hangen met sensoren. Je kunt al starten met slechts één of twee sensoren, bijvoorbeeld op de voordeur of een raam. Vanuit daar breid je je systeem eenvoudig uit. Ook is het slim om enkele bewegingssensoren strategisch in huis te plaatsen. Dit geeft wat meer inzicht en flexibiliteit als je beveiligingsmodi gaat instellen (zie kader onderaan).
Wat sensoren betreft zijn er diverse opties voor de bekende standaarden zoals Zigbee, Z-Wave en wifi. Bij het maken van deze cursus hebben we vooral met Zigbee gewerkt en sensoren van Aqara.
Het lage stroomverbruik van sensoren is een pluspunt: de meeste houden het meerdere jaren vol op één kleine batterij. Controleer liefst wel de batterijstatus voordat je op vakantie gaat. Zo sta je niet voor verrassingen bij een lege batterij. Voorts is het zeker bij Zigbee en Z-Wave belangrijk dat je een sterk netwerk hebt, met voldoende routers die het signaal doorgeven.
Je kunt weliswaar extra’s aanschaffen voor je alarmsysteem, zoals een alarmpaneel en sirene, maar je kunt ook eerst gebruiken wat je al in huis hebt. Zo kun je op een bestaande slimme luidspreker een afschrikwekkende melding afspelen. En je hebt vast ook enkele slimme lampen die je bij een alarm kunt activeren. Een stil alarm is natuurlijk ook een mogelijkheid. Stuur bijvoorbeeld een melding naar je smartphone of die van de buren. In de cursus laten we zien hoe je dit instelt.
Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om informatie op te slaan en je ervaring te verbeteren. Hiermee werkt de website goed, worden voorkeuren onthouden en verzamelen we anonieme statistieken. Sommige cookies zijn essentieel, andere vragen om jouw toestemming. Zonder toestemming werken bepaalde functies mogelijk niet goed.