Starten met thuisautomatisering
Wat je gaat leren
- Korte geschiedenis over het onstaan van thuisautomatisering
- Mogelijkheden moderne systemen voor thuisautomatisering
- Overzicht bekende systemen voor thuisautomatisering
- Motivatie voor de keuze van Home Assistant
- Geschikte hardware voor het starten met thuisautomatisering
- Belangrijke standaarden zoals Zigbee, Z-Wave en Matter
- Voorbeelden van de verschillende integraties
- Handige sensoren voor het monitoren van huis en verbruik
Al zo’n vijftig jaar bestaan er systemen voor thuisautomatisering. Nieuwe standaarden maken je echter een stuk flexibeler. Bijna elk apparaat is tegenwoordig ‘smart’. We geven in deze starterscursus inzicht in het ontstaan van thuisautomatisering, de mogelijkheden van moderne systemen en belangrijke systemen. Ook geven we aan waarom Home Assistant voor veel mensen de beste keuze is. We haken daarop in met tips voor geschikte hardware, belangrijke draadloze standaarden en voorbeelden van integraties en nuttige sensoren.
Korte geschiedenis van thuisautomatisering
Thuisautomatisering is de laatste jaren sterk in opkomst, maar het concept zelf is allesbehalve nieuw. De eerste systemen, zoals X10, dateren al van bijna vijftig jaar geleden. In de afgelopen tien jaar zijn daar veel nieuwe protocollen en technologieën bij gekomen, zoals wifi, Zigbee en Z-Wave. Tegenwoordig zijn bijna alle apparaten ‘smart’, waardoor integratie veel eenvoudiger is geworden. We werpen kort een blik op het verleden.
Wat is er allemaal mogelijk?
Met thuisautomatisering kun je veel meer dan alleen een lamp bedienen via je smartphone. Er zijn geavanceerde automatiseringen mogelijk die zorgen voor meer comfort, veiligheid en energiebesparing. In deze les geven we ter inspiratie diverse voorbeelden van automatiseringen die zijn gerealiseerd met software zoals Home Assistant.
Systemen voor thuisautomatisering
Met thuisautomatisering kun je alle kanten op. Er zijn enkele basissystemen, vaak in de vorm van hubs of bridges, maar ook diverse softwareoplossingen die je flexibel op je eigen hardware kunt draaien. Bekende voorbeelden zijn openHAB, Domoticz en Home Assistant. We leggen kort de verschillen uit en lichten toe waarom Home Assistant voor de meeste mensen de beste keuze is.
Geschikte hardware voor Home Assistant
Voor Home Assistant is diverse hardware geschikt, afhankelijk van je ervaring en wensen. Een Raspberry Pi 5 is een populaire en betaalbare instapoptie. Wie meer rekenkracht wil, kan kiezen voor een thin client of mini-pc. De Home Assistant Green is een gebruiksklare oplossing van de makers zelf. Gevorderde gebruikers kunnen Home Assistant draaien op een eigen server of NAS via virtualisatie of Docker. We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.
Integratie van draadloze technologieën
In je slimme huis kun je verschillende draadloze standaarden gebruiken. Populaire opties zijn Zigbee en Z-Wave, maar ook het nieuwere Thread in combinatie met Matter wint terrein. Deze standaarden maken communicatie tussen apparaten mogelijk zonder wifi of bluetooth. We leggen kort uit hoe je ze toevoegt aan je systeem, bijvoorbeeld via een usb-dongle of ingebouwde radio. Ook leggen we uit welke opties je hebt voor integratie in Home Assistant.
Voorbeelden van integraties
Je kunt allerlei apparaten integreren in je slimme huis. Denk aan slimme verlichting, stekkers en schakelmodules, maar ook draadloze afstandsbedieningen. Daarnaast kun je IP-camera’s, slimme luidsprekers en thermostaten koppelen. Zelfs gordijnen, zonwering en rolluiken zijn te automatiseren. Zo ontstaat een compleet en goed afgestemd domoticasysteem. We zetten de integratiemogelijkheden voor je uiteen.
Uitbreiden met kleine maar krachtige sensoren
Je kunt niet alleen slimme apparaten bedienen, maar ook je hele huis monitoren met kleine maar krachtige sensoren. Denk aan het meten van temperatuur, luchtvochtigheid, lichtsterkte of CO₂. Ook kun je het energie- en waterverbruik bijhouden, bijvoorbeeld per apparaat. Bewegingsmelders helpen bij automatisering en beveiliging. Zo krijg je inzicht én grip op wat er in en om je huis gebeurt.
- 4 secties
- 16 lessen
- Onbeperkte toegang
- 01. IntroductieDeze sectie biedt een kort overzicht met de leerstof van deze cursus. Verder leggen we uit hoe de cursus werkt en wat je nodig hebt. Ten slotte geven enkele tips voor succes.5
- 02. Over thuisautomatisering3
- 03. Populaire systemen3
- 04. Hardware en accessoires5

Get unlimited access to all learning content and premium assets Membership Pro
You might be interested in
-
Alle niveaus
-
124
-
128 Lessen
-
Gemiddeld
-
100
-
19 Lessen
-
Gemiddeld
-
124
-
32 Lessen