CURSUS Thuisautomatisering met home assistant

In deze cursus leer je alles in en om je huis te automatiseren met Home Assistant. We laten zien welke hardware je kunt gebruiken, gaan de software installeren, slimme apparaten toevoegen én praktische automatiseringen maken.

Automatiseer alles in en om je huis met met Home Assistant

Home Assistant is veruit de populairste software voor thuisautomatisering. Je kunt hiermee vrijwel alles in en om je huis bedienen of automatiseren met maar één systeem. Denk aan je slimme verlichting, ip-camera’s, rolgordijnen of thermostaat. Ook kun je sensoren toevoegen om bijvoorbeeld de temperatuur, luchtvochtigheid, beweging of energieverbruik te registreren. Geholpen door al deze informatie kun je vervolgens slimme automatiseringen bedenken die gemak brengen maar óók helpen om energie te besparen. Daar leer je alles over in deze cursus!

Kies je hardware voor Home Assistant!

Home Assistant kun je op uiteenlopende hardware installeren. Populaire opties zijn de Odroid N2+ en Raspberry Pi 4. Deze singleboardcomputers worden ook door de makers van Home Assistant zelf aanbevolen. Ze komen uitgebreid aan bod, inclusief tips voor betrouwbare opslag en nuttige accessoires. Een installatie op een pc of server is uiteraard ook mogelijk. Een Intel Nuc is een bekende optie en geeft je extra verwerkingskracht voor geavanceerdere toepassingen. Maar je kunt ook een server met bijvoorbeeld Proxmox VE als basis gebruiken.

Installatie en configuratie van Home Assistant

We helpen je in de cursus uiteraard op weg met de installatie van Home Assistant. Verschillende systemen komen daarbij aan bod, waaronder de Odroid N2+ en Raspberry Pi 4. Ook nemen we de belangrijkste instellingen met je door, zoals het definiëren van personen, ruimtes en zones. Het zorgt dat je een optimale basis hebt voor de rest van de cursus. Enkele interessante uitbreidingen voor Home Assistant komen hierbij ook aan bod. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je eenvoudiger configuratiebestanden kunt bewerken.

Integratie en gebruik van Zigbee

Zigbee is één van de populairste draadloze standaarden binnen thuisautomatisering en krijgt veel aandacht in deze cursus. We geven uitleg over de structuur van een Zigbee-netwerk, geven tips voor usb-dongles en behandelen twee methodes voor de integratie in Home Assistant: Zigbee Home Automation en Zigbee2MQTT. Verder behandelen we het maken van groepen en het gebruik van bindings, twee nuttige voorzieningen in Zigbee. De cursus geeft verder veel praktijkvoorbeelden voor het koppelen van en werken met Zigbee-devices, zoals de bekende Philips Hue-lampen of de betaalbare accessoires van Ikea en Lidl.

Apparaten en diensten toevoegen

Home Assistant ondersteunt enorm veel apparaten en diensten, die ook wel integraties worden genoemd. In de cursus laten we in detail zien hoe je apparaten en diensten kunt toevoegen aan Home Assistant, zodat je ze kunt bedienen of slimme automatiseringen kunt maken. We geven ook zeer veel praktijkvoorbeelden met producten van onder andere Aqara, Philips Hue, Sonos, Google, Ikea, Tado, Shelly en SilverCrest, zodat je ziet hoe je ze kunt toevoegen en gebruiken. Veel apparatuur op je netwerk kun je wellicht al direct integreren. En voor bepaalde integraties is niet eens hardware nodig: er zijn bijvoorbeeld componenten die het weerbericht ophalen bij externe diensten of je internetsnelheid kunnen meten.

Slimme automatiseringen maken

Nadat je geholpen door de stappen in de cursus de nodige apparaten hebt toegevoegd aan Home Assistant, kun je beginnen met het bedenken van praktische automatiseringen. Denk bijvoorbeeld aan het aanzetten van de buitenverlichting bij een melding van de bewegingssensor. Of het sluiten van de rolluiken op een specifiek tijdstip in de avond, of als het erg warm of juist koud is buiten, als extra isolatie. In de cursus leer je stap voor stap hoe je automatiseringen kunt maken. Ook geven we talloze voorbeelden uit de praktijk, als inspiratiebron voor jouw eigen automatiseringsregels.

De Home Assistant Community Store

Naast de officiële uitbreidingen voor Home Assistant, zijn er ook veel nuttige extra’s beschikbaar die door derden zijn ontwikkeld. Deze zijn handig samengebracht in de Home Assistant Community Store, kortweg HACS. In de cursus laten we zien hoe je HACS kunt installeren binnen Home Assistant en hoe je vervolgens uitbreidingen kunt downloaden en installeren. Ten slotte komen ook de mooiste uitbreidingen aan bod.

Energieverbruik monitoren én besparen

Met Home Assistant kun je door het koppelen van de slimme meter inzichtelijk maken hoeveel energie je verbruikt. Ook kun je het verbruik van individuele apparaten meten, met speciale stekkers. Daarna kun je stap voor stap proberen het verbruik te verlagen. Zo kun je door slimme automatiseringen bijvoorbeeld afdwingen dat apparaten niet onnodig aan blijven staan. We geven je praktische voorbeelden hoe je energiebesparende automatiseringen maakt rondom gekoppelde apparaten.

Dashboards, externe toegang en meer…

Wil je de bediening van je huis zo overzichtelijk mogelijk maken? Dan kun je binnen Home Assistant mooie dashboards op maat maken, die bijvoorbeeld helemaal zijn ingericht voor gebruik op een smartphone of tablet. We laten in de cursus zien hoe je ze kunt maken én hoe je ze nóg mooier kunt maken. Daarna nemen we een volgende stap: het activeren van veilige toegang op afstand tot Home Assistant en het gebruik van de app. Die app kun je eventueel ook gebruiken voor het volgen van de locatie van personen, voor een optimale aanwezigheidsdetectie.

Volledige inhoud

Bekijk hier de inhoudsopgave met alle lessen en onderwerpen van de cursus.

Maak een account en start met leren!

Via dit formulier kun je betalen en automatisch een account aanmaken voor toegang tot de cursus. Daarna heb je direct toegang met het e-mailadres en het wachtwoord dat je hier opgeeft. Heb je al een account? Log dan in zodat de cursus aan je bestaande account wordt toegevoegd.

Na betaling krijg ik direct toegang tot de online cursus. Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid. Ik zie af van het herroepingsrecht en stem in met directe levering van de cursus. Annuleren of ruilen van de cursus is dus niet mogelijk. Ik wil mij aanmelden voor de nieuwsbrief zodat ik op de hoogte blijf van het cursusaanbod. Betaal
Subtotaal TotaalTotal Due Today

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van onze huidige en toekomstige cursussen!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.